Ragnhild Ovidia Hillestad

3. juli 1906 – 7. april 1957.

ragnhild karlsen-3

Ragnhild Karlsen

Ragnhild Ovidia Karlsen ble født 3. juli 1906 på Sundløkka i Borge, like ved Sarpsborg. Hun var det sjette barnet til Karl Anton Johannessen og hustru Fredrikke Marie Andrea, f. Hansdatter. Familien hadde flyttet inn i nybygd hus på Sundløkka, litt nærmere elva enn arbeiderbrakka hvor de bodde før.

Ragnhild ble døpt 29. juli 1906 i Borge kirke.

Ragnhild ble i 1927 gravid med en mann fra Sarpsborg. Hun ville ikke fortelle dette til sine  foreldre, derfor reiste hun 9. august 1927 fra Oslo til Canada med «Stavangerfjord» for å  besøke sin bror. Reisen kostet 564 kr og hun hadde med seg bare 70 kr.

Ragnhild Karlsen fikk en sønn i Canada med Frithjof Vilhelm Marion Struck, f. 1905 i Fredrikstad, Norge.
Sverre Raymond, f. 19. februar 1928.

ragnhild karlsen-4

Ragnhild Karlsen som konfirmant, 14 år.

ragnhild karlsen-2

Sverre Raymond og mamma Ragnhild.

 

 

Uten å kunne snakke engelsk fikk hun jobb som hushjelp på et avsides sted, ble hun deprimert og lei livet. På en avsides vei stopper en bil, i bilen satt bl.a. en mann som snakket norsk, hun ble glad og  ble med i bilen. Det var Magnus Hillestad, og de fant tonen umiddelbart. Der og da reddet hun livet sitt og de ble gift før Sverre Raymond ble født i februar 1928. Med andre ord et lykketreff. Magnus var 37 år gammel, født 26. januar 1890 i Fosnes i Nord-Trøndelag, Norge.

Ragnhild og Magnus giftet seg i 1928 i Canada, de fikk tre barn:
Howard, f. 31. august 1929.
Maurice (Morris), f. 7. september 1932.
Alice Irene, f. 19. juli 1937.

ragnhild karlsen

Magnus Hillestad , Alice og Ragnhild.

ragnhild hillestad

Ragnhild Hillestad.

Ragnhild og Magnus bodde i Rochester til 1950, så kjøpte de en liten fruktfarm i Renata,
Castlegar, B.C., og flyttet dit. Ragnhild og Alice reiste på ferie til Norge i august 1947 og var deri åtte måneder. På den tiden lærte Alice å snakke norsk, som vi alle har hatt glede av siden.

I 1948-49 skrev Ragnhild flere reiseskildringer i lokalavisa «Sarpsborg Arbeiderblad». Jeg fikk kopiere disse fra utklipp Alice og Al hadde med på besøk i Norge i 1989. Det er meget interessant lesning, om livet i Canada og dagbokblader fra reisen med «Stavangerfjord» over Atlanteren fra Norge til New York og videre med tog til Rochester, Alta, Canada.

Ragnhild og hennes mann Magnus Hillestad døde 7. april 1957 i en jordras-ulykke i  South
Slocan, B.C. De kom kjørende i bil på en vei i fjellet, under en bratt skråning kom et jordras som tok bilen ca. 150 meter ned i terrenget. Sønnen Howard kjørte bilen og han overlevede ulykken.

renata

Huset familien hadde i Renata, Castlegar, B.C.,

Hillestad gravsted.

Hillestad gravsted.